Älvängen

Göteborgsvägen - Våra Kooperativa lägenheter

Bankhuset - Älvängen nr 1

Kooperativ hyresrätt

Alebyggen driver sedan ett par år projekt med kooperativa hyresrätter, idag finns det kooperativa lägenheter i ett av våra områden i Älvängen.

Insatsen är en delfinansiering av fastigheten
Kooperativa hyresrätter innebär att byggprojektet delfinansieras av hyresgästerna själva. Man betalar en insats för sin lägenhet, som återbetalas när man flyttar ut. Insatsernas storlek bestäms av föreningen efter att husen i området projekterats, kostnadsberäknats och en ekonomisk plan upprättats. Insatsen betalas innan man flyttar in.

Föreningen är din hyresvärd
I varje område bildar hyresgästerna en kooperativ hyresrättsförening. Det är Alebyggen som äger fastigheten och föreningen hyr den genom ett blockhyresavtal. Föreningen är hyresvärd för lägenhetsinnehavaren. Varje lägenhet har en röst vid föreningsmöten. På så sätt har du som hyresgäst stort inflytande över ditt eget boende och område. Bland annat bestämmer man gemensamt om skötsel och underhåll.

Skötsel och underhåll
Att bo i en kooperativ hyresrätt liknar att bo i bostadsrätt. Du ansvarar själv för invändigt underhåll av lägenheten. Föreningen står för yttre och inre underhåll av fastigheten. Det innebär till exempel gräsklippning, yttre städning och ventilation. Föreningen har möjlighet att besluta om vem som ska sköta underhållet. Valet står mellan att man sköter området själva eller att anlita någon entreprenör.

Du får tillbaka hela insatsen när du flyttar
När en hyresgäst bestämmer sig för att flytta betalas insatsen tillbaka till sitt nominella värde, dvs samma belopp som man betalade när man flyttade in. Den stora skillnaden mellan kooperativ hyresrätt och bostadsrätt är just att den kooperativa hyresrätten inte säljs till sitt marknadsvärde, istället sägs den upp och återlämnas istället till föreningen. 

Anmäl dig till kooperativ bostadskö
Bostadskön till de kooperativa hyresrätterna är separat från Alebyggens vanliga bostadskö. För att tilldelas en kooperativ hyresrätt krävs att du är anmäld till den kooperativa bostadskön. Det kostar inget och du behöver inte längre vara medlem i någon förening för att stå i kö.

Information om turordningen
Den kooperativa bostadskön gäller för Alebyggens kooperativa hyresrätter i Ale, läs mer under Våra områden. Du tilldelas en plats i turordningen så snart du registrerat dig. När en lägenhet fördelas gäller turordningen.

Bofakta Kooperativa hyresrätter i Bankhuset
Byggår: 2009
Antal lägenheter: 37st
Fördelning: 16 lgh om 2 rok, 19 lgh om 3 rok, 2 lgh om 4 rok.

Boyta: 52-117kvm.

Tvättstuga
Finns i husen.       

Parkering
Parkeringsplats eller garage ingår i hyran

Övrigt
Kooperativ hyresrätt med insats. Föreningen är din hyresvärd. Här ansvarar du själv för invändigt underhåll av lägenheten.

Om Älvängen...
I Älvängen bor du centralt i alla Alebyggens områden. Samhället är av traditionell småstadsstyp med en huvudgata som löper genom orten, kantad av butiker och annan service.

Här finns flera matbutiker - även lågprisalternativ - optiker, fackbutiker för foto, blommor, sport, leksaker, konfektion, skor, bank/bankomater och mycket annat. Det nya köpcentrat har bland annat leksaksaffär, gym, vårdcentral, restaurang, apotek och matbutik. Den kommunala servicen är fullt utbyggd med förskolor, skolor, fritidshem och vårdinrättningar.

Älvängen har ett rikt föreningsliv. Älvängens IK har hemmaarena på Älvevi med klubbhus och planer. I Älvängens kulturhus inryms idrottshallar och dansstudio. Älvbygdens Motorklubb, med aktiviteter som trial, enduro och motorcross håller till på Paradisbanan.

Älvängen är en gammal industriort, här fanns bland annat ett repslageri. Den gamla repslagarbanan är fortfarande i drift, men numera som museum.

För den som har arbetet i exempelvis Göteborg eller Vänersborg går det pendeltåg åt båda hållen från Älvängen.